skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lončarski red in propad obrti

26. maja 1740 so v Gornjem Gradu zadrečki lončarji sprejeli nam prvi znani lončarski red, ki je z omejevanjem dejavnosti in prodaje ščitil malega lončarja, kočarja brez zemlje.

Preberi več

Dva znana posestnika in lončarja, Jožef Petelin iz Lačne (Lačje) vasi in Ignac Goričar iz Potoka, sta konec 18. stoletja začela lončariti s pomočjo lončarskih hlapcev, lončarske izdelke pa sta sama prevažala s pomočjo vprege. Zaradi neupoštevanja lončarskega reda sta bila kaznovana. Pritožila sta se in z odlokom kresijske oblasti iz Celja tudi zmagala. S tem odlokom je propadla namera gornjegrajske gospoščine, da bi zaščitila malega lončarja.

Ob koncu 19. stoletja so se na trgu pojavile kovinske posode, ki so izpodrinile glinene kokarske lonce. Zadnjo znano lončarijo v Zadrečki dolini najdemo v Potoku pri Francu Cigaletu, vendar je leta 1931 tudi ta prenehala z delovanjem. Tako se je končala skoraj 600 let stara lončarska obrt.

Lončarji, ki so konec 18. stoletja delovali v Potoku: Tratnik Jakob, Venišnik Janže, Ignac na Tratah, Čendelak Anton, Anton u Grabnu, Mlinar Janže, Goričar Ignac, Novak Tomaž, Jakob Pavel, Mihael na Prodah, Prodnik Ignac, Omuk Matija.

 

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Roman Mežnar

Ključne besede

OBRTNIKI, kmečka obrt, DOMAČE OBRTI, LONČARSTVO, lončarska proizvodnja, Zgornja Savinjska dolina, DOMOZNANSTVO

Datum objave

20.12.2018 12:42

Zadnja sprememba

20.12.2018 12:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam