skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Izobraževanje lončarjev in razcvet obrti

Splošni lončarski red na območju gornjegrajske gospoščine je vseboval ukrepe za zaščito domače obrti in prepoved proste prodaje lončarskih izdelkov. Med pogojih najdemo tudi zapis o urjenju lončarja za dobo treh let. Registriran lončar je lahko hkrati uril samo enega pomočnika. Po triletnem izobraževanju ter preverjanju njihovega znanja in spretnosti so se vpisali v register lončarjev. Združenje je vodil »nadlončar«, ki je predstavljal vez med gospoščino in lončarji. Kdor je prekupčeval ali izdeloval robo pred vpisom v register, je bil kaznovan.

Preberi več

Središče lončarstva se je sčasoma preselilo v Kokarje z okolico. Kokarski črnolončarji so s kakovostnimi in domiselnimi izdelki postali prepoznavni po celotnem območju današnje Slovenije.

Po podatkih gornjegrajskega registra je bilo v 18. stoletju v Lačni (Lačji) vasi sedem lončarjev: Josek Matija, Krigl Gašper, Berguč Ignac, gostač Petelinšek, Goričar Mihael, Goričar Luka in Petelin Jožef.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Roman Mežnar

Ključne besede

OBRTNIKI, kmečka obrt, DOMAČE OBRTI, LONČARSTVO, lončarska proizvodnja, Zgornja Savinjska dolina, DOMOZNANSTVO

Datum objave

20.12.2018 12:42

Zadnja sprememba

20.12.2018 12:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam