skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Začetki organiziranega požarnega varstva na Slovenskem

Gašenje in protipožarno varstvo so urejali gasilni redi, za Štajersko sprejeti v letih 1825, 1857 in 1867. Gasilni red je zahteve glede požarnega varstva razdelil na poglavja o gasilnih pripravah, o hitrem odkrivanju požara in obveščanju, o izvajanju gašenja, o opravilih po pogasitvi požara in o pokritju stroškov za gasilne priprave.

Preberi več
Osnovno gasilno sredstvo je bila voda. Od orodij za gašenje so prevladovale manjše in večje brizgalne na vozovih ali nosilih, vozovi za vodo z vedri ali sodi, kavlji za ogenj, železo za lomljenje, krampi, lopate, lestve z železnimi kavlji in navadne lestve, škafi in mehovi iz usnja, gutaperče, iz slame spletene posode, obdelane s smolo, pločevinaste ali žičnate svetilke s svečami in dolgi drogovi, ki so imeli na koncu platnene ali volnene krpe, ki so jih zmočili in uporabljali predvsem za gašenje manjših požarov. Pri gašenju so morali sodelovati vsi delovno sposobni posestniki in krajani v naselju, v katerem je izbruhnil požar. Za uspešno gašenje sta bila pomembna čimprejšnje odkritje požara in hitro posredovanje.
Požarni red je nalagal posebno ravnanje v primeru gašenja požara na cerkvenih objektih, kjer so morali najprej zaščititi dragocene kose inventarja, zvonove in predvsem krstne, poročne in mrliške matične knjige.
Prvo požarno brambo kot gasilsko društvo so ustanovili 18. septembra 1869 v Metliki, 1870 pa Ljubljani, Laškem in na Ptuju. Po ustanovitvi prvih gasilskih društev se je ideja prostovoljnega gasilstva hitro širila predvsem na Kranjskem, Štajerskem in Koroškem.
Na Slovenskem je bilo do leta 1914 ustanovljenih 378 gasilskih društev, ki so bila povezana v devet gasilskih zvez, a te zveze med seboj niso bile povezane:
  • Zveza prostovoljnih gasilskih društev za Koroško, ustanovljena leta 1869
  • Štajerska deželna gasilska zveza od leta 1870
  • Zveza slovenskih požarnih bramb za Spodnjo Štajersko (ustanovil Josip Širca leta 1899)
  • Zveza prostovoljnih gasilskih društev v političnem okraju Ljutomer
  • Deželna zveza gasilskih društev na Kranjskem (od leta 1910 dalje Slovenska deželna zveza prostovoljnih gasilskih društev na Kranjskem; leta 1888 jo ustanovi Fran Doberlet)
  • Kranjska deželna gasilska zveza, katero je leta 1913 ustanovil deželni odbor oziroma Anton Belec
  • Zveza kočevskih gasilskih društev
  • Zveza muropoljskih gasilskih društev, ki jo je leta 1893 ustanovil Ivan Kukovec

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam