Zabiče so naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Zabiče so gručastno naselje v zgornjem delu ravninskega dela Podgore. So začetek oziroma konec doline Podgora, imenovane tudi Kočanija. Ravno dno Podgore se južno od naselja zoži v ozko dolino Dleto, kjer ima v Mlakah, že na Hrvaškem, v flišnem hribovju povir reka Reka.

V naselju sta dve podružnični cerkvi, posvečeni sv. Janezu Krstniku in žalostni Materi božji. Na robu vasi so ruševine srednjeveškega lovskega gradu Gotnik. Ko je ta v začetku 18. stoletja pogorel, so baroni Lazzariniji na levem bregu Reke zgradili nov dvorec, tako imenovani Novi grad, ki stoji ob vhodu v vas. Grad je bil v zadnjem obdobju obnovljen.

Iz Zabič se vzpenja gozdna po proti gozdni pristavi Gomance in naprej proti Babnemu polju.

1. KRAJEVNI leksikon Slovenije.1995.Ljubljana : DZS.
2. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba.
3. OBČINA Ilirska Bistrica : monografija. 2011. Ilirska Bistrica: Občina.

geografija