skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Največja gospoščina v Dravski dolini in rodbina Zabeo

Grof Alfons Zabeo (1864-1932) je bil zadnji grof, ki je živel v gradu na Fali. Ustvaril je bogato knjižnico, ki jo je po drugi svetovni vojni prevzela Univerzitetna knjižnica Maribor. Gradivo je bilo uvrščeno med redni fond knjižnice. 

Preberi več

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) hrani v svojem fondu knjižnično gradivo grofa Alfonsa Zabea, zadnjega grofa, ki je živel na gradu Fala pri Mariboru (vse do leta 1927). Čeprav se je grof Zabeo nato preselil v Padovo, kjer je leta 1932 tudi umrl, je njegova knjižnica ostala na Fali. Knjižno zapuščino grofa Zabea je takratna Študijska knjižnica prevzela šele po osvoboditvi leta 1945, ko je bilo v Maribor vrnjeno tudi knjižnično gradivo, ki ga je okupator na začetku vojne odpeljal v Gradec in na Dunaj. V knjižnici je bilo zato po osvoboditvi ogromno dela z urejanjem, s sortiranjem in popisovanjem repatriiranega gradiva. Kljub temu je knjižnica leta 1947 prejela v svoj fond tudi druge knjižnične zbirke, med njimi knjižnico s falskega gradu. (Hartman, 1978)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Spletni naslov

http://www.ukm.um.si/

Ključne besede

Zabeo, Alfons, Zabeo (rodbina), ZASEBNE KNJIŽNICE, ZAPUŠČINA, grad Fala

Datum objave

30.12.2016 11:32

Zadnja sprememba

30.12.2016 10:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam