Westni – celjski veleindustrialci

Čeprav so Westni predstavljali največje industrialce ne le v Sloveniji marveč v vsej predvojni Jugoslaviji, se jih danes spominjajo le še nekateri starejši Celjani (Gabrčani), medtem ko večina ostalih verjetno zanje ni niti slišala. Westni so bili  po narodnosti Nemci. Njihov rod je izhajal  iz Lüttringshausena pri Remscheidu v Westfaliji.  Leta 1894 je v Celje prišel Adolf Westen starejši (1850–1942) in tu (v Gaberju) ustanovil obrtno podjetje za izdelovanje emajlirane posode, ki pa je že v nekaj letih preraslo v industrijski obrat. Kako hiter je bil njegov razvoj, pove podatek, da je do prve svetovne vojne bilo v njem  že okoli 1.000 zaposlenih, do druge svetovne vojne pa se je to število povzpelo že na okoli 2.000.