skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Voščilnice z motivom božičnega drevesca

O nastanku in pojavu božičnega drevesca je veliko teorij. Preberi več
Božično drevesce, stoječe pokonci, okrašeno z lučkami oz. svečami kot središče domačega praznovanja, je posebna oblika prastarega, zelo razširjenega zimskega mlaja. O nastanku in pojavu božičnega drevesca je veliko teorij. Že dosti prej, preden je drevo postalo sestavni del božiča, je pomenilo simbol upanja in veselja. Zimzeleno drevo brez okraskov in luči je predstavljalo drevo življenja – sveto drevo. Stara slovenska božična smrečica ni bila okrašena in večinoma ni bila v hiši ampak pred njo – na plotu domačega vrta, ob vodnjaku ali ob vaškem studencu. Ponekod so jo imeli tudi v hiši in je krasila bogkov kot, tako da je visela s stropa navzdol.

Okrašena božična smrečica kot jo poznamo danes je mlada šega. V 18. stoletju se je začela pojavljati v nemških mestih in se počasi širila na podeželje srednje Evrope. V slovenski kmečki hiši okrašeno božično drevo do začetka 2. svetovne vojne ni bilo poznano. Darila pod drevescem so bila sprva preprostejše narave - sadje, krhlji, orehi, kruh ipd.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Bojana Medle

Spletni naslov

www.nm.sik.si

Ključne besede

BOŽIČ, NOVO LETO, PRAZNIKI, PRAZNOVANJE, RAZGLEDNICE, VOŠČILNICE

Datum objave

21.11.2014 22:29

Zadnja sprememba

11.12.2014 20:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam