Voščilnice ostalih umetnikov

Poleg številnih voščilnic Maksima Gasparija hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi voščilnice drugih slovenskih in tujih umetnikov. Preberi več

Poleg številnih voščilnic Maksima Gasparija hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi nekaj voščilnic drugih slovenskih in tujih umetnikov. Med najbolj znanimi slovenskimi avtorji voščilnic je Franjo Kopač, katerega velikonočnih voščilnic je poleg Gasparijevih tudi največ v zbirki novomeške knjižnice. V zbirki so tudi razglednice Saše Šantela, Mihe Maleša, Borisa Kalina, Franca Koširja, Ivana Pengova idr. Tuje avtorje velikonočnih voščilnic je težko razbrati, saj večinoma ne gre za svetovno znane umetnike. Prav tako je težko razložiti motiviko tujih velikonočnih voščilnic, saj se šege in navade okoli Velike noči iz države v državo bistveno razlikujejo.