Vojne zgodbe iz sodnega arhiva

V spisih Okrožnega sodišča Maribor se omenjajo vsa avstroogrska bojišča. Največ sodnih obravnav pogrešanih vojakov se nanaša na rusko bojišče – na bivše habsburške dežele Galicijo in Bukovino ter kraje, kamor so leta 1915 prodrle centralne sile. Tu so slovenski polki izgubili veliko vojakov že leta 1914; sorazmerno malo jih je z balkanskega bojišča, saj so v boj proti Srbiji poslali le tiste oddelke, ki so že pred vojno bili v Bosni. Sodišča so navajala kraje bitk in smrti vojakov v glavnem tako, kot so navajali predlagatelji. Namesto danes običajnega poimenovanja soška fronta se v spisih pogosteje uporablja izraz italijansko bojišče, kar je tudi ustrezno, saj so se polki s slovenskimi vojaki bojevali tudi na južnotirolskem bojišču, ki je v našem zgodovinopisju v senci soškega. Za bojišče na jugu Balkana po odprtju solunske fronte pa spisi najpogosteje uporabljajo kar pojem »Albanija«.