Vojna reže črni kruh

Izkazalo se je, da Avstro – Ogrska ni bila pripravljena na dolgo vojno, saj je kmalu tudi v zaledju začelo primanjkovati živil. V aprilu 1915 so morali uvesti živilske nakaznice za moko in kruh in racionalizirati preskrbo. Popisali so vse zaloge moke, žita in krompirja po trgovinah, pekarnah, mlinih in gostilnah. Celjsko prebivalstvo, ki je leta 1914 štelo okoli 7000 prebivalcev, je oskrbovalo z moko 11 trgovcev, s kruhom pa 9 pekov. Njihovo število se je zaradi pomanjkanja žita kmalu zmanjšalo, saj jih že leta 1915 srečamo samo še 7. Glede peke so bili sprejeti strogi omejitveni ukrepi: dovoljeno je bilo peči kruh iz pšenične ali ržene moke, ki so ji primešali ječmenovo, koruzno ali krompirjevo moko. Bel kruh, žemljice in drobno pecivo so bili prepovedani, zato je pisec članka v mestnem nemškem časopisu Deutsche Wacht 30. marca 1915 zapisal, da »bomo namesto običajne žemlje imeli ob jutranji kavi kos črnega kruha«. Omejitev je veljala tudi za praznike.