Zemljevid  

Vojaško pokopališče

Južno od železniške proge je vojaška uprava uredila pokopališče za umrle vojake v rezervnih vojaških bolnišnicah.

Preberi več
Na pokopališču so ločeno pokopavali katoličane, pravoslavce, protestante, Žide in muslimane. Na zahodnem delu so postavili cementne spomenike z napisi, drugod le lesene križe z napisnimi pločevinastimi ploščicami. Koliko vojakov naj bi tu pokopali, ni znano, saj sta ohranjeni lemrliški knjigi za bolnišnici Mlada Boleslava in Klatovo. Do konca vojne naj bi v rezervnih vojaških bolnišnicah v Strnišču umrlo okrog 2340 vojakov, ustni viri pa poročajo, da je na pokopališču pokopanih nad 3.000 vojakov in ruskih ujetnikov. Mrliški knjigi navajata tudi bolezni, ki so povzročile smrt vojakov: tuberkoloza, tifus, griža, zastrupitve ran, tetanus, rdečke, sklepna vnetja, možganske krvavitve, srčna oslabelost, pljučnica, …

Leta 1916 so po načrtu arhitekta narednika Ludwiga Lepuschnitza na pokopališču pričeli graditi kapelo Matere božje, ki stoji še danes. V času gradnje je taborišče vodil generalmajor Karl Mueller von Heullendried. Vodja gradnje je bil primarij dr. Viktor Fogarassy von Fogaras. Akademski slikar Franz Hladi je za kapelo narisal tri oljne slike na platno, ki so še v kapeli. Za glavni oltar je upodobil Marijo Pomočnico, na ostalih dveh slikah pa vojaka, vdana v usodo vojne vihre. Kapelo je 24.10.1917 v prisotnosti vojaških, posvetnih in cerkvenih osebnosti posvetil lavantinski škof dr. Mihael Napotnik. Ta je za pokopališko kapelo daroval več predmetov (mašno obleko, štolo, ogrinjalo za kelih, vrečko za prenašanje hostij in svetega olja, cerkveno perilo, …). Predmete so izdelale šolske sestre v Mariboru.


Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Ključne besede

20. stoletje, Kidričevo, krajevna zgodovina, prva svetovna vojna, rezervne vojaške bolnišnice, Strnišče, TABORIŠČA

Datum objave

19.10.2011 15:45

Zadnja sprememba

09.10.2018 09:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam