Zemljevid

Obeležje na Vogrskem je postavil Generalštab Slovenske vojske in je posvečeno mobilizacijsko – taktični vaji Premik 91. Odkrili so ga 24. marca 2006.

Preberi več

Na osrednji plošči je napis: »Na tem mestu se je 22. marca 1991 začela mobilizacijsko – taktična vaja »Premik-91«. To je bil prikaz zmožnosti, sposobnosti in pripravljenosti Teritorialne obrambe za obrambo Republike Slovenije na poti v samostojnost.«

Taktična vaja se je začela marca 1991 prav na Vogrskem, sodelovala sta severnoprimorski in dolenjski štab, udeležilo se je je 300 teritorialcev. Z vajo so preverjali izvedbo mobilizacije, obrambnih nalog, taktično delovanje enot TO in protidiverzantski boj. Enote so se z vozili, večinoma iz rezervne sestave, premikale (tudi ponoči) s Primorske na Dolenjsko in vmes izvajali vaje.

Breda Seljak

Javni spomeniki, OSAMOSVOJITEV