Vita Žerjal Pavlin

Vita Žerjal Pavlin se je rodila leta 1963 v Postojni. Osnovno šolo je obiskovala v Šempetru in Solkanu. Po gimnaziji v Novi Gorici je leta 1987 na ljubljanski univerzi diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti ter novinarstva. Za diplomsko nalogo Novi val slovenske poezije osemdesetih let je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Več kot dvajset let je zaposlena kot srednješolska profesorica slovenščine. Je pesnica in doktorica znanosti s področja literarnih ved. Doktorirala je leta 2007 in rezultate tega dela objavila v monografiji Lirski cikel v slovenski poeziji 19. in 20. stoletja (2008). V letih 2008–2011 je kot asistentka sodelovala z oddelkom za slovenistiko na Univerzi v Novi Gorici. Njena strokovna pozornost je namenjena predvsem poeziji: napisala je več recenzij pesniških zbirk ter nekaj strokovnih in znanstvenih prispevkov. Leta 1982 je izdala svojo prvo pesniško zbirko Pljusknem preko okna, leta 1996 drugo, Uglaševalni ton, tretjo, Široka, pa leta 2013.