Zemljevid  

Vita Žerjal Pavlin

Vita Žerjal Pavlin se je rodila leta 1963 v Postojni. Osnovno šolo je obiskovala v Šempetru in Solkanu. Po gimnaziji v Novi Gorici je leta 1987 na ljubljanski univerzi diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti ter novinarstva. Za diplomsko nalogo Novi val slovenske poezije osemdesetih let je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Več kot dvajset let je zaposlena kot srednješolska profesorica slovenščine. Je pesnica in doktorica znanosti s področja literarnih ved. Doktorirala je leta 2007 in rezultate tega dela objavila v monografiji Lirski cikel v slovenski poeziji 19. in 20. stoletja (2008). V letih 2008–2011 je kot asistentka sodelovala z oddelkom za slovenistiko na Univerzi v Novi Gorici. Njena strokovna pozornost je namenjena predvsem poeziji: napisala je več recenzij pesniških zbirk ter nekaj strokovnih in znanstvenih prispevkov. Leta 1982 je izdala svojo prvo pesniško zbirko Pljusknem preko okna, leta 1996 drugo, Uglaševalni ton, tretjo, Široka, pa leta 2013.

Preberi več
MISEL:

Ko kdo od dijakov po branju kake pesmi spontano vzdihne: „Kako lepo!”, se zavedam, da je z mojim učiteljskim nastopom zaživela jezikovna mojstrovina, stvaritev slovenskega pesniškega mojstra ali vrhunski prevod tujega. Kot mene tudi mnoge od dijakov očara – kot bi rekel Boris A. Novak – pomen zvena in zven pomena pesniške slovenščine. Obojemu sledim v svojih pesmih, vodi me k različnim plastem v meni, kamor, že odkar se zavedam, legajo slovenske besede, govorjene in zapisane, z različnimi slovarskimi oznakami in celo take, ki se med drugimi šele porodijo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

literatura

Avtor besedila

Vita Žerjal Pavlin

Kontaktne osebe

Irena Tul

Ključne besede

MATERINŠČINA

Datum objave

20.06.2014 18:09

Zadnja sprememba

24.07.2018 11:21

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam