Viri in literatura o ljubljanskih pericah

Bibliografija:

1. Bibič, A.: Kaj bo bizoviški Micki pralni stroj, v: Tovariš: ilustrirana revija, Let. 28, št. 23 (19. jun. 1972), str. 24-25.
2. Bogataj, J.: Domače obrti na Slovenskem, Državna založba Slovenije, Ljubljana, 1989, str. 184-85.
3. Bojc, S.: O čuvajkah intimnih intimnosti in lovcih na cipe : pozabljeni poklici Ljubljane : stolonoše so bili začetniki javnega prevoza, mestna gospoda pa je svoje umazano perilo pošiljala pericam v Bizovik, v: Delo, Leto 56, št. 29 (4. feb. 2014), str. 17.
4. Čeč, D.: Žensko delo v mestu, v: Ljubljana med nostalgijo in sanjami : revija za domoznanske vsebine, Let. 5, št. 2 (2016), str. 73-77.
5. Kladnik, D.: Ljubljana z nostalgijo: 77 zgodb o slavnih ljudeh, pomembnih dogodkih, skrivnostih, posebnostih mesta, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2009, str. 91-92 (Čuvajke intimnih intimnosti).
6. Klampfer, M., Perme, I., Pušenjak, M.: Bizoviške perice, Založništvo in izdelava Ljubljana : Osnovna šola Božidarja Jakca, Ljubljana, 1996.
7. Klampfer, M., Pušenjak, M.: Bizoviške perice in Bizovik v ogledalu časa : povzetek osnovnošolskih raziskovalnih nalog, v: Glasnik Slovenskega etnološkega društva = Bulletin of the Slovene Ethnological Society, Let. 35, št. 4 (1995), str. 58-60.
8. Koze pri pericah : domače stvari, v: Slovenski narod, Let. 15, št. 146 (28. jun. 1882), str. 3.
9. Kuhar, B.: Kako smo prali brez pralnih strojev : dediščina, v: Weekend : redna priloga časnika Finance, št. 30 (12.9.2014), str. 20-21.
10. Slovensko narodno izročilo: slovenski običaji, narodne noše, domače jedi, kmečka opravila, ljudske pesmi, Lexis, Kranj, 1993, str. 161 (perica).
11. Suchy, J.: Ljubljanski tipi, Amalietti & Amalietti, Ljubljana, 2014, str. 251.
12. Štrukelj, P.: Pranje perila v okolici Ljubljane, v: Slovenski etnograf, Let. 11 (1958), str. 131-152.
13. Slovenska kronika XIX. stoletja [3]: 1884-1899, Nova revija, Ljubljana, 2003, str. 146-47 (29.VI. 1890: Ljubljanski vodovod in vodovodno vprašanje nekaterih drugih mest).
14. Slovenski etnološki leksikon, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2004, gesla: perica (str. 410), pralnica (str. 458), pralni dan, pralni stroj, pranje perila (vse str. 459).
15. Gospodarski adresar glavnega mesta Ljubljane. V Ljubljani : Turistični urad, 1953.
16. Veliki adresar glavnega mesta Ljubljane. [Ljubljana] : Zveza slepih. Okrajni odbor Ljubljane, 1959.

Priporočamo v branje:

1. Umek, E.: Malka gre v Trst, Mladika, Trst, 2004.
2. Lonček, kuhaj : najlepše slovanske ljudske pripovedi, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001 (pravljica "Topli potok").
3. Holzwarth-Raether, U.: Pri nas doma, Učila International, Tržič, 2013 (notranjost pralnega stroja in perice).
4. Kelly J., Burnie, D.: Čudovite naprave, ki se nam zdijo samoumevne. Mladika, Ljubljana, 1996 (pralni stroj, str. 16-17).
5. Slavin B., Slavin, J.: Osupljive pretvorbe : kako so narejene vsakdanje stvari. Tehniška založba Slovenije, Ljubljana, 2006 (str. 68-69, Milo).
6. Enciklopedija znanosti. Naravoslovje, Slovenska knjiga, Ljubljana, 2000 (Mila in čistila, str. 95).
7. Walker, R.: Epidemije. Pomurska založba, Murska Sobota, 2006 (Zmaga nad kozami, str. 50-51).

Andrej Savnik, Gašper Hudolin