Vincencij Bielecki - poljski in slovenski cesarsko-kraljevi uradnik, podjetnik, posestnik, rodoljub in podpornik slovenskega šolstva v Gorici

Vincencij Bielecki (tudi Wincenty, Vincenz Bieletzky) se je rodil 9. julija 1830 v podkarpatskih Rownah na Poljskem, blizu mesta Krosno (takratna avstrijska Galicija), očetu Piotru in materi Barbari. O prvem obdobju njegovega življenja vemo zelo malo. Vemo, da takrat in v prejšnjih stoletjih je živelo v tistih krajih veliko pomembih in vplivnih mož z istim priimkom, ki je veljal za plemiški priimek. V obdobju Vincencijeve mladosti, okoli leta 1848, se je tamkajšnje plemstvo uprlo avstrijskim oblastem, ki so odgovorile s temeljito “čistko” – tudi z najstrožjimi kaznimi – kot se je na primer zgodilo duhovniku, rodoljubu, panslavistu in poslancu na Dunaju Adamu Bieleckemu, plemiču iz Gorzanke, vasice v neposredni bližini Vincencijevih Rown. Nadaljne raziskave bodo morda pokazale, ali obstaja med njima kakšna sorodstvena vez.
Vincencij Bielecki je bil uradnik v državnem aparatu avstro-ogrskega cesarstva in se je v določenem trenutku preselil v Gorico, kjer se je poročil z dvajset let mlajšo Marijo Goljevšček, hčerjo Mihaela Goljevščka in Apolonije roj. Lapanja iz Kanala. Vincencij in Marija sta imela dva otroka, Petra – sobnega slikarja, ki je leta 1910, komaj enaindvajsetleten umrl zaradi padca z drugega nadstropja – in Marijo, o kateri bomo govorili kasneje.