Vila v Mladinski ulici 36

Vila, ki jo je Fritz Friedriger projektiral za zakonca Aloisa in Wilhelmino Sedlatschek leta 1901, je bila umeščena v takrat novo nastajajočo vilsko četrt ob Ljudskem vrtu, v današnjo Mladinsko ulico (tedanjo Volksgartenstrasse), v katastrski občini Koroška vrata. Gre za slikovito oblikovano stanovanjsko stavbo, postavljeno sredi vrta. Zakonca sta se uvrščala med bogatejše Mariborčane, saj je bil Alois Sedlatschek direktor poklicne trgovske šole v Mariboru. Glede na svoj socialni status sta si tako lahko privoščila gradnjo vile v ugledni mariborski soseski. Tudi to vilo je po drugi svetovni vojni doletela nacionalizacija.

Mag. Nina Hriberšek Vuk

Ključne besede

ARHITEKTURA, ARHITEKTI, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKE ZGRADBE, VILE (ARHITEKTURA), Maribor, Friedriger, Fritz, NAČRTI