skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Vera Semenič iz Bukovice pri Vodicah se je rišeljeja, ki mu pri nas pravijo tudi beli vez, pa tudi drugih ročnih del lotila pred dvema letoma. Čeprav bi po spretnosti njenih prstov zlahka sklepali, da jo ročna dela spremljajo že od nekdaj. Res je vse življenje delala z rokami, saj se je že kot petnajstletni deklič začela učiti za pletiljo v Rašici, a strojno pletenje je vendar nekaj povsem drugega v primerjavi z ročnim. Preberi več
Rišelje ali beli vez je zelo star način vezenja z belo nitjo na belo platno. Včasih so si dekleta pred poroko pripravila balo. V bali so bili izvezeni posteljnina, prtički, prti, zavese, brisače in perilo, ki je bilo okrašeno z belo vezenino. Posebnost belega veza je ta, da se deli blaga izrežejo in tako nastajajo luknjice. Rišelje zahteva predvsem spretnost in potrpežljivost, saj je treba pri enem prtiču presedeti ure in ure, preden dobi željno podobo. 

Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

ROČNA DELA, VEZENINE, VEZENJE

Datum objave

02.11.2012 13:36

Zadnja sprememba

10.11.2012 09:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam