Zemljevid  

Velikan Krištof s Primoža nad Ljubnim

Med Ljubenci še vedno kroži legenda o velikanu Krištofu Kumpreju s Primoža nad Ljubnim. Orjak naj bi bil velik tri metre, živel pa naj bi na domačiji Kumprej. Tu danes živi Krištofov potomec Franjo Kumprej, ki skrbno varuje dediščino svojega prednika. Preberi več
Tam so ohranjeni dokazi, da je velikan res živel na tej domačiji. Velikanska sablja, žepni nož in cepin, vse je precej večje, kakor so uporabljali navadni ljudje. Po pripovedovanju gospodarja Franja so imeli pri hiši tudi Krištofova čevlja, daljša od pol metra (57 cm). Enega so posodili in ga niso več videli, iz drugega pa so otrokom nekdaj naredili čevlje. Na sprednjem vogalu hiše je vzidana ogromna skala, ki po ocenah tehta 300 kg in ki naj bi jo sam Krištof prinesel iz bližnjega potoka. Krištof naj bi imel tudi precej potomcev, kar dokazuje zelo razširjen priimek Kumprej. Vse to so zgodbe, skoraj že legende.
Iz različnih virov, ki so na voljo, se da razbrati, da je verjetno živel v fevdalnem času (17. st.). Ohranjeni predmeti pričajo o Krištofovi telesni velikosti.

Viri:
Videčnik, Aleksander: Velikan s Primoža. V: Savinjske novice. Leto 43 (2011) št. 44-46,48.
Podpečan-Kuhar, Liza: Krištof - strah gosposke. V: Naš čas. Letnik 10 (1974) št. 23. Str. 15.
Slišnik, Urška: Dvanajst glav na en mah. V: Novi tednik. Leto 51 (1996) št. 41. Str. 16.

Fotogalerija

Informacije

Kontaktne osebe

Roman Mežnar

Ključne besede

krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ZGODOVINOPISJE

Datum objave

22.12.2011 00:00

Zadnja sprememba

27.12.2011 11:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam