skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Vaški vrt skozi letne čase

Očitno je bilo tudi, kako pomembno vlogo je v zadnjih petnajstih letih odigralo Flancanje pri ohranjanju bogastva kulturnih rastlin, ki ga gojimo v naših krajih. Marsikatera rastlina je namreč prišla na Vaški vrt od gospodinje, ki je flanco dobila prav na enem od preteklih Flancanj. Lep primer je škrlatna monarda, manj znana zdravilna rastlina, ki je z velikimi rdečimi cvetovi tudi lep okras in odlična paša za čebele. Ena od krajank jo je pred leti dobila na Flancanju. Takrat ni niti vedela, kako se imenuje, le posadila jo je na svojem vrtu. Seveda ne vemo, kdo jo je pred leti prinesel na izmenjavo, je pa omenjena gospa edina za Vaški vrt podarila sadike škrlatne monarde, ki jo sedaj lahko spozna vsak,« je v članku o Vaškem vrtu v zborniku ob devetstoti obletnici prve pisne omembe Smlednika in Hraš z naslovom Če spoštujemo preteklost, bo svetla naša prihodnost, zapisala Urška Sešek, poleg Andreje Burja Čerin gonilna sila vsega v zvezi z vrtom.

Preberi več

Leta 2020 je društvo dobilo zeleno luč Občine Medvode za projekt Rastline na Vaškem vrtu – Živa kulturna dediščina. Podporo so dobili tudi za druge dejavnosti. »Če bo mogoče, bomo jeseni izpeljali prireditev, podobno tradicionalnemu Flancanju, le da bomo namesto sadik izmenjevali semena,« je povedala Urška Sešek.

Možno bi tudi vodenje po vrtu za skupine in posameznike.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Sešek

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Ključne besede

Smlednik, Medvode, VRTNA ARHITEKTURA, VRTOVI

Datum objave

05.10.2020 11:58

Zadnja sprememba

12.10.2020 14:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam