Črtica V tujini je bila objavljena v zbirki  Moje življenje (1920).

To je Vrhnika

To je Vrhnika. Če je bil v mračni mladosti le en sam vesel trenutek, le en sam žarek sreče, raste v spominu, zmerom svetlejši je ter pozlati naposled vso mladost; sončni so kraji, z milo lučjo obžarjeni; ljubeznivi so ljudje, veseli in brez zla.

Zvonovi pojo, vabijo k veliki maši. Ponosna stoji na hribu cerkev sv. Pavla, sloka in svetla se spenja k nebesom.

Zvonilo je

Zvonilo je … visoko, visoko na mestnim šumom je prepevalo tiho, trepetaje; kakor plaha ptička se je bila dvignila pesem proti nebu. Mestni ljudje ne slišijo te pesmi; jaz sem jo slišal in bila mi je kakor požirek vode.

Sonce

Sonce vzide, spenja se v mogočnem loku, tiho se niža. Nekje je življenje, ki hodi z njim; vzdrami se polno bujne moči, razživi se v ponosnem razmahu, oddahne si smehljaje, kadar začuti sladki dih večera.

Nekje

Nekje je tisto življenje – kaj ga nisem živel sam? Bilo je, komaj da je še spomin.