Zemljevid  

Ustanovitev Narodne čitalnice v Šmarju pri Jelšah leta 1883

Jeseni leta 1883, ko je prišel v Šmarje za kaplana pesnik in duhovnik Anton Aškerc, se je takoj vključil v šmarsko kulturno življenje. S pomočjo nadučitelja šmarske ljudske šole Franca Jurkoviča, ki je vodil tudi okrajno šolsko in učiteljsko knjižnico, je vplivnemu veleposestniku Francu Skazi pomagal pri ustanovitvi »Prve šmarske čitalnice«. 16. decembra so izvolili odbor, ki je bil pooblaščen za odločanje o čitalnici. Predsednik čitalnice je bil Franc Skaza, podpredsednik dekan Martin Ivanc, knjižničar Slavko Flis, blagajnik Janez Lešnik, tajnik Anton Aškerc, prvi odbornik Janez Anderluh, drugi odbornik Gašpar Senica. 

Narodna čitalnica v Šmarju pri Jelšah, ustanovljena 16. decembra 1883 je dobila svoje prostore v hiši dr. Huga Kartina, kjer je bila kasneje tudi Posojilnica in hranilnica. V čitalnici, ki je ustvarila velik kulturni razmah v Šmarju, so se zbirali tržani ob branju knjig in časopisov, pogosto pa so prirejali veselice s petjem, plesom, deklamacijami in igrami.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Mateja Žagar

Kontaktne osebe

Mateja Žagar

Ključne besede

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Datum objave

18.01.2019 12:15

Zadnja sprememba

18.01.2019 12:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam