Zemljevid  

Ustanovitev naprednega političnega društva Naprej leta 1870

Septembra 1870 je bilo v Šmarju ustanovljeno napredno politično društvo Naprej. Na prvem občnem zboru 27. novembra 1870 so za predsednika izvolili dr. Josipa Vošnjaka, v odbor pa Franca Skazo, Karla Jagodiča, Huga Tančiča, Janeza Anderluha in druge šmarske pomembneže. Predsednik društva je na prvem občnem zboru govoril o pomembnosti političnih društev in poudaril, da je naloga vsakega člana pridobivati med ljudstvom čim več novih članov. Ta dan pa so odborniki sprejeli tudi pomemben sklep, da bi se ustanovila okrajna Posojilnica in hranilnica. Po končanem zboru se je v dvoranah gostilne Karla Jagodiča zbralo okoli 500 ljudi na veselici ob godbi, zborovskem petju in tomboli.

Franc Skaza je že takrat močno pritiskal na Josipa Vošnjaka, da bi čimprej ustanovili slovensko posojilnico v Šmarju, vendar so v Celju temu močno nasprotovali. Pred odhodom v Ljubljano leta 1872 je Josip Vošnjak zaradi razočaranja, ker mu ni uspelo pri ustanovitvi posojilnice, dal na občinske stroške z denarjem namenjenim za ustanovitev posojilnice zasaditi drevored ob cesti Šmarje–Rogaška Slatina.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Mateja Žagar

Kontaktne osebe

Mateja Žagar

Ključne besede

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Datum objave

18.01.2019 12:15

Zadnja sprememba

18.01.2019 12:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam