Uporabljeni viri in literatura o podjetju Antona Rojine

Za pripravo digitalne zbirke so bili uporabljeni naslednji viri: časopisi, poučne in ilustrirane revije, strokovna glasila o gospodarstvu in lokalni upravi v slovenskem in nemškem jeziku od začetka 20. stoletja do leta 1959, ki jih hranimo v Mestni knjižnici Ljubljana in so skoraj že vsi dostopni na spletu (Digitalna knjižnica Slovenije), adresarji mesta Ljubljane, seznami podjetij pred drugo svetovno vojno, katalogi Ljubljanskega velesejma, zbornik Katoliškega društva rokodelskih pomočnikov in Slovenski biografski leksikon v fizični in spletni različici. Tudi večina teh publikacij je že dostopna na spletu.

Informacije o podjetju A. Rojina & Comp. se v različnih virih razlikujejo, saj mesečnik Domači prijatelj navaja, da začetki podjetja segajo že v leto 1886, ko je bil Rojina star šele devetnajst let

Seznam virov in literature:

1. Amtsblatt zur Laibacher Zeitung, 18. 10. 1910, št. 237 in 12. 11. 1910, št. 258.
  2. Anton Rojina - 60-letnik. V: Slovenec 1937, št. 115.
  3. Braz, V.: Anton Rojina. V: Slovenska biografija: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi515411/
  4. Gozdarstvo, lovstvo, lesna industrija in obrt, misijonarstvo, higijena, kinologija : Ljubljanski velesejem, 31. VIII.-15. IX. 1930. Uredil Milan Dular. Ljubljana : Aloma comp.
  5. Ilustrirani Slovenec : tedenska priloga Slovenca, letn. 1, št. 12 (15. mar. 1925), str. 4.
  6. Ilustrirani Slovenec : tedenska priloga Slovenca, letn. 1, št. 36 (30. avg. 1925), str. 11.
  7. Imenovanje v obrtno zbornico. V: Obrtni vestnik : strokovni list za pospeševanje obrti in zaščito obrtništva Dravske banovine. Letn. 24, št. 5/6 (1. mar. 1941), str. 1.
  8. Jubilejni zbornik Katoliškega društva rokodelskih pomočnikov ob petinsedemdesetletnici. Ljubljana : Odbor Katoliškega društva rokodelskih pomočnikov, 1930, str. 52-54.
  9. Jugoslovan. Ljubljana : Tiskarna Merkur. Letn. 2, št. 18, 23. 1. 1931, str. 1.
  10. Lapajne, Š.: Naslovna knjiga in zaznamek trgovin in obrtov za deželno stolno mesto Ljubljano = Wohnungs- und Geschäfts- Anzeiger für die Landeshauptstadt Laibach. Ljubljana : Ig. pl. Kleinmayr & Fed. Bamberg, 1912.
  11. Lesna industrija A. Rojina & Co. V: Domači prijatelj, let. 5, 1931, št. 9/10 (sept.-okt.), str. 281.
  12. Ljubljanski veliki semenj : oficijelni katalog
    Foire d'échantillons a Lioubliana
    Ljubljanski veliki sajam = 3.-12. IX. 1921 = catalogue officiel = oficijalni katalog. Ljubljana : Urad Ljubljanskega velikega semnja.
  13. Naša moč : glasilo za slovensko delavstvo. Ljubljana : M. Moškerc. Letn. 6, št. 22 (28. apr. 1911), str. 1.
  14. Občinska uprava : glasilo Kmetske županske zveze. Leto 5, št. 20 (15. listopada 1910), str. 155 (Anton Rojina kot namestnik v direktoriju deželne banke).
  15. Pravica : glasilo krščanskega delovnega ljudstva. V Ljubljani : Konzorcij. Leto 6, št. 4 (27. jan. 1927), str. 2 (Izid volitev v oblastne skupščine).
  16. Razprave Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani.  Zapisnik redne javne seje Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, dne 20. novembra 1931 ob 9. uri dopoldne. V Ljubljani : Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, [19--]-1931 (v Ljubljani : Merkur).
  17. Samouprava. Ljubljana : Deželni odbor kranjski, letn. 1, št. 2 (15. feb. 1918), str. 22.
  18. Savić, M.: Naša industrija in obrt. Naše proizvajanje parketov. V: Časopis za trgovino, industrijo, obrt in denarništvo. Ljubljana : Konzorcij Trgovskega lista. Letn. 7, št. 92 (5. avg. 1924), str. 2.
  19. Seznam industrijskih in večjih obrtnih podjetij v okraju Zbornice za trgovno, obrt in industrijo v Ljubljani. V Ljubljani : Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, 1925.
  20. Slovenec : političen list za slovenski narod, letn. 39, št. 245 (25. okt. 1911), str. 1.
  21. Slovenec : političen list za slovenski narod, 1937, letn. 65, št. 115a (23. maj 1937). str. 5.
  22. Slovenski narod, letn. 60, št. 188 (21. avg. 1927). str. 1.
  23. Stiplovšek, M. (2000): Slovenski parlamentarizem 1927-1929. Ljubljana : Znanstveni inštitut Filozofske fakultete (Razprave Filozofske fakultete).
  24. Svobodna Slovenija = Eslovenia libre. Buenos Aires. Letn. 17, št. 2 (8. jan. 1959), str. 3.
  25. Trgovski list : Časopis za trgovino, industrijo, obrt in denarništvo. Ljubljana : Konzorcij Trgovskega lista. Letn. 21, št. 134 (7. dec. 1938), str. 6.

gospodarstvo

mag. Gašper Hudolin