skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ulica V. Prekomorske brigade

Ulico v stanovanjskem predelu ob Ljubljanski cesti so poimenovali po zadnji od brigad, ki so jih od oktobra 1943 do decembra 1944 ustanavljali s pomočjo britanskih zaveznikov. Brigade so poimenovali prekomorske, ker so jih ustanavljali v bližini italijanskega Barija, sestavljali pa so jih v okupatorsko vojsko mobilizirani Slovenci, ki so bili po vojaških porazih na zahodni fronti ujeti ali pa so k zaveznikom prebegnili že pred tem. Preberi več
V. Prekomorsko brigado so uradno ustanovili 23.decembra 1944 v Splitu, kjer so oblikovali štab brigade in štiri brigadne enote. Enota je imela med drugim odličen kulturno-prosvetni oddelek, ki ga je vodil Rado Bordon. Imeli so pevski zbor, oktet, igralsko in recitatorsko skupino, risarje in pesnike, v njej so sodelovali številni znani slovenski kulturniki: slikarja Jože Ciuha in Ivan Čargo, pesnik Jože Šmit, skladatelj Filip Bernard in drugi. Vojaške aktivnosti je brigada začela v začetku leta 1945 v Dalmaciji. Največji trenutek zanjo napočil 17. marca 1945, ko je krenila na svoj dolgi pohod proti Sloveniji. Prvi del poti čez Podgorski kanal mimo Obrovca in preko Velebita so končali v Liki, kjer so se v okolici Gospiča spopadali s Paveličevo ustaško vojsko in nato sodelovali v dveh velikih bitkah. 2.400-članska brigada je 17. aprila pri Vinici prečkala Kolpo in se na slovenskih tleh prvič spopadla z okupatorjem na Riglu pri Podturnu.
Domovina, ki so si jo tako želeli, jim je še pred koncem vojne pokazala tudi svojo temnejšo plat. Vzrok je bil v nezaupanje v prekomorce, ki so jih uradno zaradi »koristnosti, da njeni borci zaživijo skupaj s partizanskimi borci in se še bolj preoblikujejo, predvsem politično« razporedili v sestave 15. in 16. divizije. Odločitev je borce brigade hudo prizadela, saj so bili prepričani, da so v bojih nesporno izkazali svojo domovinsko in politično zavest. O tem naj bi pričalo tudi več kot 256 padlih - več kot desetina brigade.
Borcem je povojna oblast del zaupanja povrnila leta 1969, ko je na proslavi ob 25-letnici ustanovitve V. prekomorsko brigado odlikovala z redom zaslug za narod z zlato zvezdo, Skupščina občine Celje pa ji je podelila domicil v Celju in po njej poimenovala ulico.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam