skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Ulica Ivana Roba v Novem mestu se od leta 1970 imenuje po pesniku, pisatelju in kulturnem delavcu Ivanu Robu. Ulica poteka v dveh krakih nad ulico Gotna vas. Do leta 1970 je bila del Gotne vasi. Ulica ima 56 hišnih številk. Preberi več

Rodil se je 17. avgusta 1908 v Trstu. Osnovno šolo je pričel leta 1914 obiskovati v Šempetru pri Gorici, a se je zaradi bojev na soški fronti družina zatekla na Gorenjsko. Ivan je šolanje nadaljeval v Primskovem. Leta 1919 je pričel obiskovati gimnazijo v Kranju, kasneje pa se je prepisal na klasično gimnazijo v Ljubljani, kjer je leta 1926 maturiral. V Ljubljani se je vpisal na slavistiko, ki pa je ni končal.
Pesniti in pisateljevati je začel že v gimnaziji. V šolskem letu 1926/27 je izdal eno številko humoristično satiričnega lista Ščipalec. Bil je sodelavec različnih revij. Najprej je s svojimi prispevki sodeloval v dijaškem Mentorju, kasneje v Družinskem tedniku, Akademskem glasu, Jutru in drugje.
Leta 1940 je v Mariboru sourejal humoristični Toti list, vendar se je že naslednje leto pred Nemci umaknil v Ljubljano. Nato je odšel na dolenjsko svobodno ozemlje in se julija 1942 pridružil partizanom. Bil je kulturniški organizator in član improviziranega gledališča Agitteater, katerega namen je bil predvsem dvigovati moralno vzdušje borcev. V Cankarjevi brigadi je sestavljal radijska poročila in izdajal humoristični list Bobnar. Januarja 1943 so ga Italijani ujeli in ga 12. februarja v Veliki Ligojni pri Vrhniki ustrelili kot talca.
Po zgledu Marka Twaina je smešil značajske slabosti, satirično opisoval aktualne politične in gospodarske razmere ter narodnostno in socialno problematiko v času gospodarske krize ter vzpona fašizma in nacizma. Njegova intimna lirika je manj znana, v prozi pa je pomembnejša povest Matajurski plazovi. Največji uspeh je doživel z izdajo ljubezenske povesti v verzih Deseti brat. Gre za parodijo Jurčičevega romana, ki je najprej izhajala v Družinskem tedniku, kasneje pa jo je zaradi velikega uspeha izdal še v knjižni obliki (1938), ki je bila kmalu razprodana. To je njegovo najobsežnejše delo, polno iskrivega, izvirnega humorja in jedke satire na tedanje družbene razmere.
Leta 1965 je Viktor Smolej pripravil Robovo Izbrano delo.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam