Zemljevid

Ob medsebojnih spopadih sta zdaj ena, zdaj druga vojskujoča se stran zajeli tudi veliko vojnih ujetnikov.

Preberi več
Avstroogrska vojska je z vzhodne fronte pripeljala številne ruske ujetnike in jih porabila za razna spremljevalna dela na fronti in v zaledju. Z zavlačevanjem vojne so se med vojake, najprej na bojiščih, potem pa tudi v zaledje počasi prikradle lakota, žeja, uši, podgane in cel kup nalezljivih bolezni. Še v težjih higienskih razmerah in ob pomanjkanju hrane so živeli ujetniki. Ob gradnji ceste na Vršič so sestradani ruski ujetniki pojedli poštne pse, v bolnicah pa se je celo dogajalo, da so kradli odrezane ude ranjencev, da so lahko preživeli.

Vlasta Tul

SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, UJETNIKI, VOJNA, VOJNA ZGODOVINA, VOJNI UJETNIKI