Učilne zidane v sevniški občini

Občina Sevnica, ki ima 17.494 prebivalcev in se razteza na 20.000 m², ima dolgo in bogato zgodovino šolstva ter pripadajočih šolskih ustanov.

V digitalni zbirki z naslovom Učilne zidane v sevniški občini so vključene številne šolske ustanove, ki so v 20. stoletju krojile izobraževalne cilje na sevniškem ozemlju.

Na fotografijah so ovekovečene:

- šola na Bučki: nekoč podružnična šola Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, danes podružnična šola Osnovne šole Frana Metelka Škocjan, sezidana leta 1896;

- Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica: sezidana leta 1964, še dandanes največja šola v sevniški občini;

- šola na Razborju: nekoč podružnična šola Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, sezidana leta 1886, danes ne deluje več;

- Osnovna šola Milana Majcna Šentjanž, sezidana leta 1961,

- šola na Kalu: nekoč podružnična šola Osnovne šole Milana Majcna Šentjanž, sezidana leta 1947, danes ne deluje več;

- Osnovna šola Tržišče: ustanovljena leta 1869, sezidana leta 1888, nato pa leta 2014 začetek gradnje in leta 2016 otvoritev nove sezidane šole;

- šola v Tevčah: nekoč podružnična šola Osnovne šole Tržišče, ustanovljena leta 1901, sezidana v letih 1901 in 1969, danes ne deluje več;

- Osnovna šola Blanca: ustanovljena leta 1872, sezidana leta 1874;

- Osnovna šola Boštanj: ustanovljena leta 1962, sezidana leta 1883, dozidana leta 1904;

- Osnovna šola Krmelj: ustanovljena leta 1945, sezidana leta 1928 in nato še dozidana v letih 1948 in 1965;

- šola v Podgorju: zgrajena leta 1896, pouk se je odvijal do leta 1963;

- šola na Podvrhu: ustanovljena leta 1946, ne deluje več;

- šola na Primožu: ustanovljena leta 1947, pouk pa je bil ukinjen v šolskem letu 1972/73;

- šola na Radni: zgrajena leta 1725, pouk se ne izvaja več;

- Srednja šola v Sevnici, ki izvaja pouk še dandanes.

Vse fotografije hrani Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica.

Manjkajo fotografije šolskih zgradb, in sicer:

- šola v Loki pri Zidanem Mostu: še dandanes podružnična šola Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, sezidana leta 1907;

- šola na Studencu: še dandanes podružnična šola Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, sezidana leta 1889;

- Osnovna šola Ana Gale Sevnica, ki je leta 1973 postala samostojna osnovna šola s prilagojenim programom;

- Glasbena šola Sevnica.

Literatura:

- Bogovič, J. 1982. Naših dvesto let: 1782-1982. 1982. Sevnica: Šc Sevnica TOZD Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica;

- Mrgole, Z. 2016. Podružnični šoli Telče in Primož. V: Klukej, I. … [et al.]. Šolstvo v Tržišču od 1869 do danes: zbornik ob otvoritvi nove šole. Tržišče: Osnovna šola. (str. 76-87);

- Osnovna šola na Slovenskem v šolskem letu 1969-1970. 1971. Ljubljana: Zveza pedagoških društev Slovenije: Izobraževalna skupnost Socialistične republike Slovenije: Pedagoški inštitut pri Univerzi v Ljubljani;

- Zelič, O. Z. 2014. Razvoj osnovnega šolstva v Sevnici od leta 1945 do danes. V: Jelančič, M. … [et al.]. Petdeset let učilne zidane v Sevnici: Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica: zbornik. Sevnica: Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica. (str. 14-73).

Tanja Mikolič

DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE, IZOBRAŽEVANJE, ŠOLSTVO, Sevnica, ŠOLSKE ZGRADBE