Literarni mnogoboj

Ljubezen do literature je vsrkala že v rosnih letih. Njeno otroštvo so zaznamovali mama in stari starši, saj je odraščala brez očeta, in revščina, a v tej skromni domačiji se je pogosto bralo. »Spomnim se, ko sem šla v prvi razred, me je (stari oče) vprašal, ali imamo kako šolsko revijo. Sem rekla, dve sta, pa ne vem, katero bi naročila. Ah, pravi, kar obe naroči. Za nič ni bilo denarja, za knjige in revije pa je vedno bilo. Imeli smo veliko knjig doma, tudi izposojali smo si jih. Zimski večeri, ko sem bila še predšolski otrok, so bili videti tako, da sem sedela na peči, stara mama so predli, stari ata so krtačili volno, mama je pletla in brala. Cele večere je pletla in brala, jaz pa sem sedela na peči in poslušala«, se spominja Neža Maurer v intervjuju z Mojco Prosenc (rtvslo.si, 22. julij 2014).