Tina Tomlje, predsednica Skupščine mesta Ljubljane med letoma 1982 in 1986

Tina Tomlje

V Ljubljani rojena Tina Tomlje (1935) je po izobrazbi pravnica, večino časa pa je opravljala politične naloge. V času študija je bila članica univerzitetnega odbora Zveze študentov Jugoslavije (ZŠJ) in univerzitetnega komiteja ZKS. Diplomirala je leta 1960 na ljubljanski pravni fakulteti.

V obdobju 1962-66 je bila poslanka v skupščini SFRJ, zatem je trinajst let vodila Zavod za napredek gospodinjstva. Bila je podpredsednica Republiškega komiteja SZDL in predsedovala je Konferenci za družbeno aktivnost žensk. Med 1978 in 1982 je predsedovala političnemu zboru skupščine SRS.

Po končanem županovanju je bila članica reformnega predsedstva CK ZKS do leta 1989 za politični sistem samoupravljanja. Ljubljanski dnevnik je leta 1982 prvo ljubljansko županjo predstavil kot predsednico družbenopolitičnega zbora Skupščine SRS. Bila je tudi članica izvršnega odbora okrajnega odbora SZDL Ljubljana, delovala je v republiški skupščini otroškega varstva.

Predsednica Skupščine mesta Ljubljane je bila v obdobju, ko je bilo mesto slabo preskrbljeno z živili in drugimi dobrinami za vsakdanje življenje. Po celotni Jugoslaviji je bil uveden ukrep omejitve vožnje z avtomobili: na parne datume so lahko na cesti vozili avtomobili s parno registrsko tablico, na lihe datume pa avtomobili z lihimi tablicami. Za predsednico Skupščine mesta Ljubljane je bila izvoljena 14. 4. 1982, kakor je poročal Ljubljanski dnevnik z dne 15. aprila 1982.