The fich a fay

To je bila prva zasedba že omenjenega Toneta Remškarja. Gre za besedno igro, saj besedo fičafaj najdemo v pravopisu kot fračo oz. lok. Ustanovljeni so bili spomladi 1968 v zasedbi: Janko Ropret (vokal in kitara), Tone Remškar (klaviature), Matjaž Kurnik (bas kitara), Jože Jurjevčič (bobni), leto kasneje se je na kitari pridružil še Vilko Papler. Tehnični sodelavec je bil Dušan Babič (nekaj let kasneje “ustanovitelj” prvih tržiških disco klubov), ki ga je leta 1969 nadomestil Janez Šmitek, ki je postal tudi menedžer ansambla.

Za ozvočenje, kable in mikrofone je skrbel tudi Miloš Babič, Dušanov oče in tehnik ter nekaj časa direktor  Radia Tržič. Z opremo so bile takrat vedno težave, na tem področju je bilo veliko improvizacije. Delno so problem rešili s tem, da so sklenili pogodbo z Zvezo mladine Tržič, ki jim je posodila denar za inštrumente, dolg pa so odplačali z nastopi v Dvorani svobode v Tržiču. Igrali so tudi v Sokolnici (morali so jo sami pospravljati, ribati), v dvorani v Križah, hotelu Pošta, Mladinskem domu na Ravnah, v Kranju, enkrat tudi v Avstriji v Borovljah. Program je bil sestavljen iz pesmi z glasbenih lestvic Radia Luxembourg. Spominja se skladbe Massachusets zasedbe Bee Gees, House of the rising sun zasedbe The Animals, Congratulations Cliffa Richarda, glasbe iz muzikla Let the sunshine, Proud Mary. Od domačih pa Poljubi me in pojdi in Zaznamovan Mladih levov, Tri korake v modro Braca Korena, Prolazi jesen, Trla baba lan, Jedan dan …

Igrali so tudi eno lastno skladbo, in to v francoščini. Janko Ropret je na vaje prinesel francosko lekcijo iz šolskega učbenika. To so potem raztegnili tudi na 10 min, če je bilo treba. V nekdanjem studiu Radia Tržič  (v 1. nadstropju današnje Občine Tržič) so med drugimi posneli precej predvajano skladbo skupine The Shuffels: Sha-la-la Ineed you iz leta 1969. Zaradi različnih obveznosti so se razšli v začetku 1971, Janko in Tone sta se potem pridružila Ansamblu Radia Tržič.