Teki po Valvazorjevem trgu

Teke od Šmartnega do Litije so izvajali že pred 2. svetovno vojno, ko je v Litiji delovalo zelo aktivno športno društvo. Tekaška proga je potekala od Šmartnega do Litije skozi Jeze in po današnji Grbinski cesti do Sokolskega doma v Litiji. Preberi več

Po vojni so bili najprej organizirani krosi, ki so potekali po Litijskem polju. Start teh tekov je bil na današnji Grbinski cesti pri bivši gostilni Vidovič. Organizator je bil Atletski klub Litija.

Okrog leta 1955 je Občinska zveza za telesno kulturo Litija pričela organizirati »Teke zmage«. Proge so potekale od Šmartna do Litije za odrasle in krajša proga za mlajše po Grbinski cesti in Valvazorjevem trgu. Cilj je bil pred spomenikom NOB v Litiji.

Na teh tekih so sodelovala športna društva iz Litije in posamezniki. Okrog leta 1980 so te teke prenehali organizirati.

Andreja Štuhec

Litija, ŠPORTNA TEKMOVANJA, Valvazorjev trg