skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tednik – dvakrat mesečno

»Čeprav se je celjski časnik ponašal z imenom tednik, tega pogoja ni izpolnjeval, saj je zaradi organizacijskih težav in tudi zaradi pomanjkanja papirja iz­hajal na 8 straneh le dvakrat meseč­no«, je ob neki priložnosti zapisal tednikov urednik. Naklada verjetno ni presegala 5000 izvodov.

Preberi več
Vsebinska zasnova je kazala, da so v uredništvu šele iskali pravo pot. Struktura je bila dokaj preprosta: ob­veznemu uvodniku, največkrat na ak­tualno družbeno-politično tematiko, so sledile splošne aktualne novice z domačega (lokalnega) območja in tu­di iz tujine, nato domače gospodar­ske in politične novice, prosvetna in kulturna stran, ob koncu (na predzad­nji strani) pa še rubrika "Fizkultura ", v kateri so objavljali športne rezulta­te in ostale utrinke s področja vzgoje in tele­sne kulture. Zadnjo stran so zapolnila obvestila in skopi mali og­lasi. Tudi tehnična izvedba je bila skromna in je delovala hladno. Krepko označeni in predolgi naslovi so se največkrat prelevili v (pre)dol­ge in suhoparne ter politično obarva­ne članke, za katere tudi največji moj­stri ne bi (niso) mogli najti primer­nih fotografij. Zato ne preseneča, da je bil časnik v prvih letih za bralce precej nezanimiv in bolj podoben po­litičnemu trobilu. K temu so pripo­mogli tudi obvezni citati slovenskih in jugoslovanskih revolucionarjev, objavljeni v glavi vsake številke Celj­skega tednika, s katerimi so ljudem želeli dvigniti prepotrebno "delovno moralo ".
Avtorski prispevki so še vedno ostajali večinoma nepodpisani ali pa so ostajali pri inicialkah. Vendarle pa se je ohranilo nekaj imen; poleg urednika Lojzeta Jurca, ki je pisal tudi uvodnike, občasno najdemo še bolj ali manj znana imena iz celjskega druž­benega in javnega življenja (po abece­di): Josip Bajde, Slavko Bremše, Cenčič, Franjo Čepin, Štefan Der­varič, Gustav Grobelnik, Vlado Habjan, Stana Jerin, Jurček Kra­šovec, Kleč, Franc Lihteneger, Mi­kek, Vlado Novak, Tine Orel, Jel­ka Peštaj, Lovro Valentinčič, Božo Videnšek in Rado Zakonjšek-Can­kar.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ČASOPISI

Datum objave

17.11.2010 11:21

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam