skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tako smo živeli …

Prostor na planoti Ravne je poleg že omenjenih nudil dom številnim drugim inštitucijam, posameznikom in družinam. Podaljšek zgradbe gradu sta zasedala Urbanistični biro in Ekonomski center. V gradu so imeli sedež tudi Kulturna skupnost, Glasbena šola, Arhiv Slovenije (enota Ravne), v bivši konjušnici pa še Radioklub Malgaj. Preberi več
Iz spominov

Ko sem poleti 1958 s kovčkom v roki prišla iz Ljubljane, kjer sem med leti 1957/58 obiskovala občasno enoletno knjižničarsko šolo, na Ravnah nisem imela stanovanja. Začasno zatočišče sem našla pri snažilki Štefki Kučej.  Začelo se je iskanje sobe na gradu. Našla sem jo v pritličju internatskega trakta (sedaj je tam izposoja za odrasle). Sobo sem opremila z odvečnim pohištvom iz internata. Čeprav je bilo skromno, sem bila zadovoljna. Kaj kmalu je prostor v pritličju potrebovala glasbena šola in iskati sem morala novo bivališče. Za dve leti sem si našla sobo v zasebni hiši. Leta 1961 pa sem na gradu v muzejskem traktu nad dimnico ponovno našla skromno stanovanje. V tem stanovanju sem  z družino živela do 8. februarja 1972. Takrat smo se preselili v Stari trg pri Slovenj Gradcu v na pol zgrajeno hišo.
Bivanje na gradu je bilo kljub skromnim razmeram prijetno. Tam je živelo občasno več posameznikov in družin. V pritličju internatskega trakta je nekaj časa živela družina Stres, desno od predora družina Breznik, v pritličju muzejskega trakta družina Podgoršek, v sobici poleg njih pa je dolga leta stanovala Lenčka Sekavčnik, snažilka v knjižnici. V lesenem prizidku muzeja je prebivala Tilka Lesjak s sinom. Poleg nas je nekaj časa stanoval tudi Marjan Kolar z ženo, kasneje  Milka Grubelnik z možem, potem Dorica Petek.
Tudi dijaki so stanovali v gradu; spominjam se Rajka Poberžnika, kasneje odvetnika. Stanoval je v sobi v pritličju poleg vhoda v grad. Nekaj časa je v sobi na podstrešju stanoval tudi Marjan Kolar. Tudi učiteljici glasbene šole Dorica Rebernik in Hilda Kukec sta nekaj časa stanovali v gradu.
(Marijana Vončina)

Naša družina je do leta 1986 živela v kletnih prostorih Gimnazije Ravne. Moj oče Anton Pečovnik je bil najprej zaposlen kot kurjač, po upokojitvi »Tinija« (Podgoršek), katerega žena je bila dolga leta kuharica na gimnaziji, pa je prevzel tudi hišniška dela. V hišniško stanovanje se je po naši izselitvi vselil nov hišnik Franc Gostenčnik.
V zgradbi DTK sta živeli družini Petrović, v majhnem stanovanju, in Kecerin v večjem stanovanju. Kecerin je bil profesor »telovadbe« na gimnaziji, Petrovič pa igralec odbojke. Kasneje se je v večje stanovanje preselil Marjan Lorenci, za njim družina Šteharnik z dvema otrokoma, v manjše pa Marija Beber s hčerko Melito in sinom Bojanom. Ivan Šteharnik še danes sam živi v večjem stanovanju, manjše stanovanje pa je po izselitvi Bebrovih večkrat menjalo podnajemnike.
(Jožica Pečovnik)

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

VSAKDANJE ŽIVLJENJE

Datum objave

31.01.2013 11:48

Zadnja sprememba

31.01.2013 14:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam