skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Kraj Sveta Trojica v Slovenskih goricah je pogosto zapisan tudi z okrajšavami, kot so Sv. Trojica v Slov. goricah, Sv. Trojica. Od leta 1952 do 1992 se je naselje imenovalo Gradišče v Slovenskih goricah.

Nad naseljem na manjšem griču stoji baročna cerkev s tremi zvoniki. Prvotno cerkev so dokončali leta 1640, bila pa je mnogo manjša od sedanje. Od nje sta se ohranila zvonik in del ladje, medtem ko so prezbiterij podrli, ko so v 18. stoletju zgradili novo cerkev z dvema zvonikoma ob fasadi. Velika baročna prezidava je bila nujna, saj je cerkev medtem postala znana kot božja pot, k njej pa so romali številni verniki, zaradi katerih je prvotna cerkev postala premajhna.

Sv. Trojica se je skozi zgodovino razvijala zlasti zaradi romarske poti in avguštinskega samostana. Radgonski avguštinci so cerkev prevzeli leta 1663. Ob cerkvi so v letih 1665 in 1692 zgradili samostanski kompleks. Samostan je bil razpuščen leta 1787, vendar so avguštinci takrat nastalo župnijo vodili vse do leta 1812. Sledili so jim svetni duhovniki, njim pa leta 1854 frančiškani, ki jo upravljajo še danes.

Jeseni leta 1910 se je v Sv. Trojico za pol leta preselil Ivan Cankar in pri prijatelju Alojzu Kraigherju napisal Lepo Vido.

Zbirka drobnih tiskov v Univerzitetni knjižnici Maribor hrani razglednice Sv. Trojice s panoramo kraja, znamenito cerkvijo in drugimi motivi iz različnih časovnih obdobij.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Ključne besede

Sveta Trojica v Slovenskih goricah, DOMOZNANSTVO, KRAJEPIS

Datum objave

08.07.2020 07:13

Zadnja sprememba

08.07.2020 06:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam