skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Strnišče v prvi svetovni vojni

Kidričevo je po drugi svetovni vojni zgrajeno industrijsko naselje. Leži med gozdovi v jugozahodnem delu Dravskega polja,med železniško progo Ptuj-Pragersko in cesto Ptuj-Slovenska Bistrica. Naselje se je do 1. svetovne vojne imenovalo Sterntal, med vojno pa se je zanj uveljavilo ime Strnišče. Takrat so avstro-ogrske oblasti tu zgradile taborišče za vojne ujetnike in več rezervnih vojaških bolnišnic. Po vojni je Deželna vlada Slovenije v zapuščenih strniških barakah za nekaj časa uredila begunsko taborišče.

Preberi več
Kratka zgodovina Strnišča do 1. svetovne vojne

Zametki naselja Strnišče segajo v 2. polovico 19. stoletja. Nastalo je okrog 1870, ko je turniški gospod, grof Schöndorf, lastnik graščine Schneeweis v sosednjih Apačah, v gozdu 7 km zahodno od Ptuja in severno od železniške proge Pragersko-Ptuj, zgradil gradič Sternthal. Tlorisna površina graščine je merila 418 m2, ob njej pa so čez čas zgradili še tri gospodarske stavbe. Graščinska posest, ki se je razprostirala okrog gradu, je merila 331 hektarjev, od tega je bilo 152 ha gozda. V gradu je stanoval graščak z družino, v graščinskih pomožnih poslopjih panaselil več delavskih družin in sezonskih delavcev.
1896 je posestvo in graščino kupil Franc Hellin iz Ptuja. Leta 1910 jenaselje, ki je upravno sodilo k Župečji vasi, cerkveno pa pod župnijo Sv. Lovrenc na Dravskem polju, štelo pribl. 60 prebivalcev. Otroci so hodili v osnovno šolo v Lovrenc na Dravskem polju. Naselje je leta 1912 dobilo svoje železniško postajališče.

Za zaselek okrog gradu se je najprej udomačilo ime Stärstall, po graščinskih hlevih z ovni. Kasneje se je iz tega poimenovanja  oblikovalo ime Sternthal oz. Sterntal. Slovensko ime Strnišče se je med domačini uveljavilo med 1. svetovno vojno, po izsekanih gozdnih površinah (strnišču) za gradnjo avstro-ogrskega vojaškega taborišča oz. rezervnih vojaških bolnišnic. Novembra 1918,  po razpadu Avstro-Ogrske, so oblasti kraj tudi uradno poimenovale Strnišče.

Pričujoča digitalna zbirka prinaša utrinke iz zgodovine Strnišča med 1. svetovno vojno in prvih nekaj nekaj let po njej, o dogodkih v Kidričevem med 2. svetovno vojno, o gradnji Tovarne glinice in aluminija ter industrijskega naselja pa si lahko preberete v zbirki z naslovom Iz zgodovine Kidričevega.


(Avtorica digitalne zbirke Strnišče v prvi svetovni vojni: Melita Zmazek)Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

BEGUNCI, Kidričevo, krajevna zgodovina, prva svetovna vojna, rezervne vojaške bolnišnice, Strnišče, TABORIŠČA, VOJNI UJETNIKI, ZGODOVINA

Datum objave

18.10.2011 00:00

Zadnja sprememba

21.08.2018 09:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam