Zemljevid  

Strnišče na akvarelih Ivana Pavloviča Trofimova

Leta 1920 so v Strnišče prišli begunci ruske državljanske vojne, nasprotniki boljševikov. Med njimi so bili tudi pripadniki Krimskega in Donskega kadetskega korpusa.

Preberi več
Kadeti so v Strnišču v izredno neugodnih življenjskih razmerah nadaljevali s šolanjem. V barakah nekdanje rezervne vojaške bolnišnice Klatovo so si zraven improviziranih učilnic uredili tudi amatersko gledališče, pravoslavno cerkev, čitalnico ter mizarsko, ključavničarsko, čevljarsko in fotografsko delavnico. Pri kadetskem korpusu je delovala tudi godba na pihala, prirejali so plese in skrbeli za športno udejstvovanje gojencev.

V času bivanja obeh korpusov v Strnišču je nastala serija akvarelov, katerih avtor je Ivan Pavlovič Trofimov, nekdanji učitelj Petrovsko Poltavskega kadetskega korpusa, ki je v času svojega bivanja v Strnišču opravljal delo učitelja likovne vzgoje v Krimskem kadetskem korpusu. Njegovi akvareli prikazujejo krajino in objekte v Strnišču med leti 1920-1922.

Stotnik Ivan Pavlovič Trofimov je bil v času pred 1. svetovno vojno najprej predavatelj Voljske vojaške šole. Leta 1908 je bil premeščen v Petrovsko Poltavski kadetski korpus. 1912 je bil povišan v podpolkovnika in odlikovan z redom sv. Ane. Med rusko državljansko vojno je bil Petrovsko Poltavski kadetski korpus praktično zdesetken, tako kot nekateri drugi kadetski korpusi. V letu 1919 je bil Trofimov s korpusom evakuiran iz Poltave v Vladikavkaz, za tem pa na Krim in v Kraljevino SHS. V času svojega bivanja v Strnišču je opravljal delo učitelja v Krimskem kadetskem korpusu (ta je bil formiran leta 1920 na Jalti iz ostankov Petrovsko Poltavskega, Vladikavkaškega in Sumskega kadetskega korpusa ter Konstantinovske vojaške šole s Feodosijskim internatom). Oktobra 1922 je Krimski kadetski korpus zapustil Strnišče in odpotoval v Belo Crkvo v Srbijo. 
Ivan Pavlovič Trofimov je umrl leta 1962 v Beli Crkvi.

(Besedilo in gradivo pripravil: Radovan Pulko)

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Radovan Pulko

Ključne besede

AKVARELNO SLIKARSTVO, BEGUNCI, prva svetovna vojna, Strnišče, TABORIŠČA

Datum objave

20.09.2012 13:03

Zadnja sprememba

09.10.2018 09:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam