skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Strelsko društvo Celjska četa Mala Breza

Strelsko društvo Celjska četa Mala Breza je skupaj s sekcijo za kulturo in njihovim predstavnikom, Vladom Marotom, bilo med ustanovitelji Etno odbora Jureta Krašovca leta 1985. Sicer pa omenjeno društvo uspešno deluje na športno rekreacijskem in kulturnem področju v krajevni skupnosti Šentrupert in njenem zaselku Mala Breza, kjer imajo od leta 1969 tudi svoj strelsko kulturni dom. Društvo deluje že 62 let. 

Preberi več

Njihov trud in dejavnost sta opazna tako v občini Laško, kakor širše, v slovenskem prostoru. Poznani so po dobrih strelcih in kulturnih prireditvah ter programih, ki so jih in jih še pripravljajo. Med drugim društvo že več kakor 40 let sodeluje na prireditvi Pivo in Cvetje. V ZKD Možnar občine Laško in Etno odbora Jureta Krašovca  imajo vseskozi svojega predstavnika in tako pomagajo pri oblikovanju skupnih programov ter s člani sodelujejo pri različnih prikazih in dogodkih. V društvo in njegove dejavnosti se vključujejo tudi pionirji in mladinci, zato so v vodstvu prepričani, da se bo le na ta način, s prenašanjem njihovega dela na mlajše, društvo ohranilo še za prihodnje čase. S svojim kulturnim programom (krajša odrska dela, recitacije, plesi in skeči) razveseljujejo in povezujejo v kraju starejše in mlajše generacije. Z nekaterimi programi pa sodelujejo tudi v drugih društvih znotraj in izven krajevne skupnosti Šentrupert. Najbolj uspele predstavitve starih ljudskih šeg in delovnih opravil so bile: kranceljpint, vezanje lončenih »piskrov« z žico, žetev in spravilo žita, »šoln ples« na Lepi nedelji, posnemanje mleka in izdelava mlečnih izdelkov, »Ohcet« izpred 60 let, Vasovanje po Šentrupersk' (uprizorili so ga kar sedemkrat), priprave na »ohcet«- z ogledi, pobiranje sadja, perice, »steljarija«, čiščenje žita, izdelava košev in košar iz šibja... Pomembno vlogo so odigrali tudi pri uprizoritvi rudarske dediščine Trobnega Dola in pri obujanju spomina na čase, ko je mimo njih, iz nekdanjega rudnika vozila ozkotirna železnica, in sicer z organizacijo pohoda po in ob nekdanji  progi. Posebej sta bili odmevni TV oddaji Mlačev na »gepel« in Priprave na »ohcet« ter radijski oddaji z Večerom po domače.  Bili so tudi gostitelji in soorganizatorji 3. prikaza in 4. druženja ob košnji. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

ETNOLOGIJA, LJUDSKI OBIČAJI, KULTURNO ŽIVLJENJE, KULTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA ZGODOVINA, DRUŠTVA, kulturna društva

Datum objave

02.10.2017 12:03

Zadnja sprememba

02.10.2017 12:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam