Strelno orožje

Čeprav je bil smodnik na Daljnem vzhodu znan že dolgo pred novim vekom, se je v Evropi začel pojavljati šele konec 13. stoletja. Zelo hitro so odkrili možnosti izrabe energije, ki pri zgorevanju smodnika nastaja, in te možnosti takoj uporabili za uveljavljanje argumentov moči; za uničevanje objektov in ubijanje nasprotnikov.Najprej so se pojavili topovi – navadne cevi, na enem koncu zaprte. S smodnikom so jih polnili od spredaj in jih vžigali ročno, z odprtim plamenom skozi vžigalno odprtino na zadnjem delu cevi. To so bila primitivna orožja, vendar že takrat uničevalno zelo učinkovita.Ročno strelno orožje se je pojavilo v začetku 15. stoletja. Če manjši železni cevi dodamo kovinski ali lesen podaljšek za naslon, cev pretvorimo v prvo primitivno puško.