skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pionir sonaravnega gozdarjenja v Dravski dolini

Franjo Pahernik je že v otroštvu je vzljubil pohorske gozdove, zato se je po opravljeni maturi vpisal na študij gozdarstva na Dunaju. Že med študijem mu je umrl oče. Po končanem pripravništvu na Češkem konec leta 1906 se je vrnil domov, pomagal materi in prevzel vodenje posestva ter gospodarjenje z gozdovi na Pohorju. Podedovano gozdno posest je še razširil z dokupi, s čimer je dosegel celovit gozdni kompleks (550 ha gozdov) na območju Hudega Kota, Orlice in Vuhreda.

Preberi več

Svoje poglede na gozd je na podlagi pridobljene izobrazbe še poglobil in svoje strokovno delo usmeril v uveljavljanje novih metod gospodarjenja z gozdovi. Zavzemal se je za ravnovesje med ekonomskimi cilji in zahtevami naravnega razvoja gozda in dajal prednost naravnemu razvoju. To je bila epohalna misel za čas, ki je bil usmerjen zgolj v ekonomsko izkoriščanje gozda. S tem je postavil temelje sonaravnemu gozdarjenju in kasneje postal prepoznan za pionirja sonaravnega gozdarjenja v Dravski dolini.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Alenka Verdinek

Kontaktne osebe

Alenka Verdinek

Ključne besede

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

Datum objave

26.05.2016 11:03

Zadnja sprememba

26.05.2016 11:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam