Sin Janez Pahernik je prevzel vodenje posestva in trgovino z lesom ter z dokupi še razširil podedovano gozdno posest na Pohorju. Poročil se je z Marijo, hčerko posestnika in gostilničarja Franca Robiča iz Limbuša. V zakonu sta se rodila sinova Franjo in Janko.

Preberi več

Janez in Marija Pahernik sta leta 1892 darovala denar za poslikavo cerkve v Vuhredu. Čez sedem let je papež Janeza Pahernika, velikega dobrotnika domače in sosednih cerkva, odlikoval s srebrnim križcem »pro Ecclesia et Pontifice«.

»V marnberškem okraju slovi po svojem odločno narodnem mišljenju in po svoji iskreni ljubezni do rodne grude hiša Pahernikova. Iz te hiše so nesli k večnemu počitku dne 8. septembra 1923 vzor slovenske narodne žene in dobre matere, gospo M a r i j o P a h e r n i k o v o, roj. Robičevo, veleposestnico v  Vuhredu.(…) Ko je postala leta 1903 vdova, se je oklenila s podvojeno ljubeznijo svojih dveh sinov ter jima z najskrbnejšo vzgojo vcepila v srce vse one lepe lastnosti, ki so jo dičile v tako obilni meri.« (Koledar šolske družbe sv. Cirila in Metoda za navadno leto 1925)

Alenka Verdinek

Alenka Verdinek