skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Štefka Cobelj - etnologinja

Da se resno zanima za etnologijo, je Štefka Cobelj pokazala že v času službovanja v Beogradu, saj je ob delu v muzeju na Filozofski fakulteti v Beogradu študirala etnologijo in leta 1973 magistrirala z nalogo Ivanjica sa osvrtom na Moravički kraj.

Preberi več
Po opravljenem magisteriju je v srbskih strokovnih časopisih objavila nekaj prispevkov z etnološko tematiko, vezano na srbsko ljudsko kulturo v osrednji Srbiji. Nova služba v ptujskem muzeju in posledično vrnitev v Slovenijo leta 1976 sta pri njenem etnološkem raziskovanju pomenila obrat k preučevanju slovenske ljudske kulture.

Na Ptuju se je Štefka Cobelj lotila uresničevanja ideje o ureditvi muzeja slovenskih mask v stavbi grajske žitnice. Tako sta nastali Vinarska zbirka (1976) v kletnih prostorih in zbirka Maske in opravila (1978), ki je zasedla zgornje prostore grajske žitnice.
Po upokojitvi leta 1980 je v sodelovanju s ptujskimi vinarji uredila vinarsko zbirko na prostem (1983) in viničarski muzej na Gorci (1988), sodelovala pa je tudi pri nastanku etnografske zbirke v gradu Velika Nedelja (1986).
Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Avtor besedila

Mira Petrovič

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

31.05.2012 17:55

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam