Stavba

Prva stavba na mestu sedanjega dvorca je bila verjetno pozidana v  drugi polovici 14. stoletja, ko so opustili stari grad. Literatura navaja (Stopar, 1990), da je dvorec Slivnica, ki je bil poškodovan (verjetno po turških vpadih), okoli leta 1493 pozidal Jurij Kolonič. Graščina je takrat najbrž obsegala le vzhodni trakt današnje stavbe, saj je v njem ohranjen poznogotski portal. Na tej osnovi so Koloniči leta 1582 sezidali štiritraktno graščino s štirimi okroglimi obrambnimi stolpiči. Iz tega časa je vzidana heraldična plošča z domnevnim grbom Koloničev in Wagnov – Wagensberških. Graščino, ki je upodobljena na Vischerjevi podobi iz okoli leta 1681, je obdajal zaščitni vodni jarek. Fuchsov načrt (Kemperl, 2007) s konca 18. st. kaže, da se je takratnemu lastniku utrjena zgradba zdela ali nefunkcionalna ali prevelika ali pa so bili stroški vzdrževanja preveliki, tako da je želel zgraditi novo, vendar pa do gradnje po tem načrtu nikoli ni prišlo. Stavbo je nato ok. 1862 prezidal grof Klemens Brandis, po načrtih neznanega, verjetno dunajskega arhitekta (Sagaj, 2015). Dal je pozidati tudi kapelo Marijinega spočetja, ki je s hodnikom povezana z dvorcem. Kapelo je julija 1862, malo pred svojo smrtjo, posvetil škof Anton Martin Slomšek. Dvorec je bil ena najrazkošnejših grajskih stavb na Štajerskem v drugi polovici 19. st. Obdajal ga je velik in lep grajski park.