Zemljevid  

Stari most 1913-1923

Zgodovina in življenje mariborskega Starega mostu v letih 1913-1923

Preberi več

V letih 1913-1923 so časopisi poročali:

Otvoritev novega dravskega mostu.

Z velikim zanimanjem in od nasprotnikov  tudi s precejšnjo nervoznostjo pričakovana otvoritev novega dravskega mostu se je srečno završila v soboto. Zbralo se je ogromno občinstva iz mesta in dežele, vendar je cela prireditev razun nekaterih manjših spopadov potekala mirno. V zadnjem trenutku prepovedano izobešanje slovenskih zastav je Slovence sicer globoko užalilo in ogorčilo, toda ohranili smo mirno kri. Zabeležiti imamo vse eno lep vspeh, ker sta župana Pišek in Lorber pozdravila nadvojvodo pri dohodu v Maribor na mariborski postaji v slovenskem jeziku …

Straža,  25. avgust 1913

Maribor.

Čudno napravo smo opazili na starem dravskem mostu.  Po nekem lijaku spravljajo v Dravo straniščno blato. Sedaj, ko se na vseh koncih in krajih sliši o širjenju kužnih bolezni, pač ta naprava gotovo ne pospešuje ugodnega zdravstvenega stanja v našem mestu.

Straža, 30. avgust 1915, str. 4

Samomor.

Dne 31. maja zvečer je skočila s starega mariborskega mostu v Dravo mlada služkinja Godlič iz Leitersberga. Čeprav je bilo navzočih vse polno ljudi in tudi straža, se vendar ni nihče pobrigal, da bi jo rešil.  Kot vzrok samomora se navaja – nesrečna ljubezen.

Slovenski gospodar, 2. junij 1921, str. 3

Neko dozdevno umobolno dekle

Imenom Marija Novak(?) je bilo dne 14. t. m. popoldan ustavljeno na državnem mostu od tukajšnje policije in oddano v nadaljno oskrbo Drž-. Dečji stanici v Strossmajerjevi ulici 26. Dekle, ki je staro kakih 14 let pravi, da so jo spodili starši od hiše, ji dali s seboj nekaj stare obleke, jo pripeljali v mesto in jo tu pustili usodi ... Brezsrčne starše bi bilo treba najstrožje kaznovati.

Straža, 16. junij 1922, str. 3

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Vlasta Stavbar

Ključne besede

Maribor, MOSTOVI, stari most, ZGODOVINA

Datum objave

03.12.2014 15:41

Zadnja sprememba

20.05.2020 15:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam