Stanovanjski soseski BS 3 in BS 6 v Stožicah

Na območju Stožic sta med letoma 1963 in 1982 nastajali dve stanovanjski soseski, in sicer BS 6 in BS 3 ali Nove Stožice. Urbanistično zasnovo soseske BS 6 je načrtoval arhitekt Janez Berdajs, graditi so jo začeli leta 1963.

Ideja stanovanjskih sosesk

Leta 1965 je Generalni urbanistični plan soseske opredelil kot organizacijski princip načrtovanja Ljubljane in postale so orodje za organizacijo novih večjih širitev mesta. Model stanovanjske soseske se je pojavil kot odgovor na prve velike stanovanjske komplekse, ki so se gradili po drugi svetovni vojni. Postavljeni so bili ob tovarnah in so zaradi ponavljanja enega samega tipa nizkega dolgega bloka izpadli uniformno in prebivalcem neprijazno.

Metoda načrtovanja stanovanjskih sosesk je v Slovenijo prišla iz Švedske. Temelji na delu Američana Clarencea Perryja, ki je leta 1920 v regionalnem načrtu za New York predlagal soseske s 5000 prebivalci, ki bi bile načrtovane na podlagi merila peščeve poti in z osnovno šolo v središču. Njegov model so po drugi svetovni vojni prevzeli v Angliji in Skandinaviji, odkoder so ga prinesli v Slovenijo.

Prve študije za stanovanjske soseske v Ljubljani so pripravili v petdesetih letih prejšnjega stoletja v seminarju Edvarda Ravnikarja. Pokrivale so tehnično in sociološko plat gradnje stanovanj: od konstrukcij, materialov in industrijske gradnje, do strukture in oblikovanja odprtega prostora. Veliko pozornost so urbanisti posvečali razdalji od šole do stanovanj in celo poudarjali, da ogrodje strukture naselij mora biti šolska mreža.

Po njihovem modelu soseska vključuje različne tipe stanovanj, od stolpnic do vrstnih hiš in je intenzivno zasajena z zelenjem. Njeno središče je praviloma poudarjeno s stanovanjskimi stolpnicami in stoji ob eni glavnih cest, kjer je postaja javnega prometa.