Stanovanjske soseske

Leta 1952 se je Ljubo Humek vrnil s petmesečnega študijskega potovanja po Švici, Švedski in Finski. Skandinavski državi, predvsem Švedska, sta nanj naredili izjemen vtis. Navdušila ga je »njihova praktična vnema pri raziskovanju družbe, izsledkov na področju stanovanja, opreme in tvorbe miljeja za neko skupnost.« (Arhitekt, 1952/6, str. 36) Spoznal je, da so na Švedskem od nekdaj imeli dobro organizirano stanovanjsko gradnjo kot del družbenega sistema. Pri načrtovanju novih naselij niso »mislili zgolj na urbanistično in prostorsko« komponento, ampak prav tako na »programsko in sociološko obravnavanje problema četrtnega centra in vseh socialnih naprav, ki jih naj tako naselje dobi istočasno z gradnjo stanovanjskih enot.« (Arhitekt, 1952/6, str. 36)