Razstava fotografij, Štanjel

Ujeti ključen trenutek.

Digitalna fotografija

Srečanja, ki napolnijo srce in oko, so srečanja, ki družijo nas, fotografe. In tokrat so povod za tako druženje ustvarjalci: Vlasta Gorup, Lojze Blokar in Rafael Vončina.

Skrbno ujeti kadri in tako natančno razdelani pogledi na tako poznanem kraju, kot je Štanjel, je pravi izziv, ki so ga prejšnjo jesen sprejeli naši ustvarjalci.

Prek vedut in detajlov se najprej sprehodimo po okolici Štanjela, nato pa nas iskanje prave kompozicije, uravnoteženosti ter prave svetlobe pripelje do podob, ki so jih mojstrsko ujeli v svoj objektiv.

Tako Vlasta Gorup opazuje prvo zlato-jesensko svetlobo skozi grajska vrata in opazi deblo, ki se steguje za zadnjimi sončnimi žarki. Prav ta svetloba v ozadju nam daje občutek prave topline in veselja.

Edinstven pogled na cerkveni zvonik in meglice, ki prepletajo jesenske barve okolice, zabeleži Lojze Blokar.

Rafael Vončina se nato poigra še s svetlobo in senco, ki jo rišejo objekti.

Tako spet spoznamo, da lahko samo spretno oko prepozna in ujame trenutek, ki ga opazovalec na preprostem sprehodu skozi Štanjel nikdar ne opazi.

Kar danes tu predstavljajo ti ustvarjalci, je poezija vsakodnevne, drobne lepote.

Digitalna fotografija oziroma fotografija nasploh je postala pomemeben del našega življenja, saj nam omogoča, da zajamemo najpomembnejše trenutke našega obstoja, prikažemo stanje v družbi ali se le osredotočimo na estetske vidike, ki izpolnijo in obogatijo naše bivanje. Da postane fotografija trajna, je potrebno poznati nekatere osnove fotografskih tehnik, ki se jih navadno ne naučimo sami, ampak je za to potrebno izobraževanje in učenje. S tem namenom smo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) Kras organizirali redni program fotografije, na katerem se udeleženci in udeleženke naučijo preko trikov in zvijač bistvenih osnov vizualnega izražanja. Pomembnosti teh postopkov se zaveda vse več ljudi, saj se vse pogosteje udeležujejo programa Digitalna fotografija. Cilji so bili doseženi, o čemer pričajo tudi izdelki udelećencev, ki smo jih prikazali na zaključnih projekcijah. Ob deseti obletnici Univerze za tretje življenjsko obdobje Kras smo pripravili fotografsko razstavo. Čudovite fotografije pokrajin so prikazane z vsemi estetskimi prvinami. Ritem, detajli, teksture, svetloba, ki pada na predmet, zgodba, prikazana v prav posebni atmosferi in kompoziciji, ki vse skupaj poveže, so le nekateri elementi zavedajočega pogleda. Napredek udeležencev, čudovite fotografije in preskok v kakovosti fotografiranja so si obiskovalci lahko ogledali na razstavi v Štanjelu.

mgA. Katarina Sadovski, mentorica

mgA. Katarina Sadovski