skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Spremembe na obzorju

Druga polovica osemdesetih let je bila zaznamovana z dogodki, ki so nakazovali globoke družbene spremembe. Naklada zlasti tistih časopisov, ki so bili nagnjeni k senzacionalizmu, je rasla, saj so ljudje v slutnji prelomnih časov hlastali za novicami.

Preberi več
In kako se je v takšnih razmerah zna­šel Novi tednik? Kot tedenski časnik, ki je zadovoljeval regionalno publi­ko, je burne politične dogodke sprem­ljal pretežno ali zgolj informativno. Veliko večjo pozornost je posvečal krizi v gospodarstvu in socialnemu položaju zaposlenih, torej temam, ki so poleg političnih razprtij ljudi najbolj raz­burjale. Časnik je postal precej bolj resen in nabit s težkimi temami (propadanje gospodarstva, stavke, pojav problema brezposelnosti, visoka inflacija...). Kot da ljudem ne bi bilo več do hu­morja in razvedrila.
To je bilo težko toda izzivalno obdobje za novi­narje, ki so želeli delati aktualen in zanimiv časnik. Ekipa Novega tedni­ka, ki se je v tem obdobju kalila in okrepila z Ivano Fidler (Stamej­čič), Nado Kumer, Branetom Pia­nom, Ireno Jelen Baša, Natašo Ger­keš in Vojkom Zupancem, je bila kos nalogi. »Celjski« je v vseh teh le­tih med ljudmi ostal priljubljen, kar konec koncev kaže tudi število natis­njenih in prodanih izvodov, ki kljub veliki gospodarski krizi v nobenem letu ni padlo. Kako velika je bila gospo­darska kriza (in z njo povezana inflacija), lahko za ilustracijo slu­žijo cene časnika po posameznih ob­dobjih. Če je še januarja leta 1985 stal izvod Novega tednika 25 dinarjev in decembra istega leta 60 dinarjev, je bila njegova cena dve leti kasneje 350, januarja 1988  1.200 in decem­bra 1989 kar 50.000 dinarjev.
Težke gospodarske razmere, ki so za­jele celotno gospodarstvo, celjske medijske hiše seveda niso obšle. Zato ni nenavadno, da je leta 1989 prevzel mesto »direktorja TOZD in v.d. glav­nega urednika« človek z ekonomskim znanjem Jože Cerovšek. NT & RC (Novi tednik in Radio Celje) se je kot samostojno podjetje prvič registrira­l 16. avgusta 1991, dve leti kasneje pa je kolektiv pričel postopek last­ninjenja in se 28. decembra 1994 re­gistriral kot podjetje NT&RC d.o.o. v 60 odstotni zasebni lasti zaposlenih, bivših zaposlenih in upokojencev, v 20 odstotni lasti investicijske družbe Atena, 10 odstotni lasti odškodninske­ga sklada in 10 odstotni lasti kapital­skega sklada pokojninskega in inva­lidskega zavarovanja.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ČASNIKI, ČASOPISI

Datum objave

19.11.2010 09:42

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam