Spremembe na obzorju

Druga polovica osemdesetih let je bila zaznamovana z dogodki, ki so nakazovali globoke družbene spremembe. Naklada zlasti tistih časopisov, ki so bili nagnjeni k senzacionalizmu, je rasla, saj so ljudje v slutnji prelomnih časov hlastali za novicami.

Preberi več
In kako se je v takšnih razmerah zna­šel Novi tednik? Kot tedenski časnik, ki je zadovoljeval regionalno publi­ko, je burne politične dogodke sprem­ljal pretežno ali zgolj informativno. Veliko večjo pozornost je posvečal krizi v gospodarstvu in socialnemu položaju zaposlenih, torej temam, ki so poleg političnih razprtij ljudi najbolj raz­burjale. Časnik je postal precej bolj resen in nabit s težkimi temami (propadanje gospodarstva, stavke, pojav problema brezposelnosti, visoka inflacija...). Kot da ljudem ne bi bilo več do hu­morja in razvedrila.
To je bilo težko toda izzivalno obdobje za novi­narje, ki so želeli delati aktualen in zanimiv časnik. Ekipa Novega tedni­ka, ki se je v tem obdobju kalila in okrepila z Ivano Fidler (Stamej­čič), Nado Kumer, Branetom Pia­nom, Ireno Jelen Baša, Natašo Ger­keš in Vojkom Zupancem, je bila kos nalogi. »Celjski« je v vseh teh le­tih med ljudmi ostal priljubljen, kar konec koncev kaže tudi število natis­njenih in prodanih izvodov, ki kljub veliki gospodarski krizi v nobenem letu ni padlo. Kako velika je bila gospo­darska kriza (in z njo povezana inflacija), lahko za ilustracijo slu­žijo cene časnika po posameznih ob­dobjih. Če je še januarja leta 1985 stal izvod Novega tednika 25 dinarjev in decembra istega leta 60 dinarjev, je bila njegova cena dve leti kasneje 350, januarja 1988  1.200 in decem­bra 1989 kar 50.000 dinarjev.
Težke gospodarske razmere, ki so za­jele celotno gospodarstvo, celjske medijske hiše seveda niso obšle. Zato ni nenavadno, da je leta 1989 prevzel mesto »direktorja TOZD in v.d. glav­nega urednika« človek z ekonomskim znanjem Jože Cerovšek. NT & RC (Novi tednik in Radio Celje) se je kot samostojno podjetje prvič registrira­l 16. avgusta 1991, dve leti kasneje pa je kolektiv pričel postopek last­ninjenja in se 28. decembra 1994 re­gistriral kot podjetje NT&RC d.o.o. v 60 odstotni zasebni lasti zaposlenih, bivših zaposlenih in upokojencev, v 20 odstotni lasti investicijske družbe Atena, 10 odstotni lasti odškodninske­ga sklada in 10 odstotni lasti kapital­skega sklada pokojninskega in inva­lidskega zavarovanja.