Črtica Spomladi je bila prvič objavljena leta 1907.

In glej

In glej, človeka od nikoder. Mrtva je pokrajina, učarana okamnela sredi življenja. Mrtva je meni, tujcu … To nebo ne prepeva zame, ne prepeva to polje zame popotnika, ki je prišel mimo in pojde dalje, nevreden, da bi mu darovalo življenje prijazen pozdrav vbogajme ...

Kmet je oral

Kmet je oral na polju, razorana zemlja, opojno duhteča, je zavzdihnila in se je spomnila na popotnika, ki je mislil nanjo v ljubezni in hrepenenju. Tudi ona je slišala moj pozdrav; preko gora, preko zelenih ravni in šumečih gozdov mi je pogledala v oči in čutila mojo bolest …

Mařenka

Mařenka je vztrepetala, ustnice so se odprle, hotela se je nasmehniti, rjavi obraz je prebledel.

»Travnik zeleni, nepokošeni …«.

Tam, tam se širi neizmeren, valovi v soncu, veter gladi po njem s tiho dlanjo … Tam polja, narahlo se spenjajo v holm; kakor dahne veter, se zasvetijo zlata, ugasnejo v senco, zasvetijo se …

Nataša Oblak Japelj

Nataša Oblak Japelj