skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Spominjamo se ga …

Obletnice zaokrožijo spomin spet v neko celoto let, polnih besed v življenju, ki se je že zgodilo in si zasluži, da se mu vedno znova poklonimo, zdaj in tukaj, vsak na svoj način. Preberi več

V spomin na »velikega župnika s Sel«, kot so ga poimenovali domačini, nas danes spominja Meškova pot, ki so jo uredili in otvorili leta 2001. Pot poteka na območju Sel in Vrh ob vznožju Uršlje gore in vodi od cerkve sv. Roka do cerkve sv. Neže. Dolga je 14 km in prehodna v petih urah. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. 

Meškova ulica je dobila ime leta 1930, pred tem se je imenovala Cerkvena ulica. 
Knjižnica Ksaver Meško Slovenj Gradec je prevzela njegovo ime leta 1974, to je ob 100-letnici rojstva in 10-letnici smrti. 
Meškovo bukvarno je leta 2004 v Andeškem hramu odprla Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. 
Meškovo spominsko sobo na Selah so uredili leta 2004. 
Pevski zbor F. K. Meška je bil ustanovljen leta 1966, njegovo ime pa je prevzelo tudi selsko kulturno društvo.
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je po pisatelju prevzela ime leta 1992. 
Meškova bralna značkaOsnovne šole Sv. Tomaž in OŠ Velika Nedelja.
Spominsko sobo z Meškovimi osebnimi predmeti (oblačila, torba, popotna palica), posmrtnima maskama, njegovimi priznanji, zbranimi deli in kiparsko-slikarskimi upodobitvami je v prostorih mestnega župnišča uredil Jakob Soklič. Zbirka je bila v aprilu 2013 preseljena iz župnišča na lokacijo muzeja. 
Pred cerkvijo sv. Duha je bil leta 1994 odkrit doprsni kip Ksaverja Meška, delo akademskega kiparja Radeta Nikoliča. Pred tem smo kip lahko videli v preddverju Knjižnice Ksaverja Meška. 
 
Ob različnih okroglih obletnica so o Mešku in v njegov spomin bile izdane številne tiskovine ter objavljeni prispevki v časopisju. 

KNJIŽEVNI GLASNIK je bil v celoti posvečen pisatelju Ksaverju Mešku, izdala ga je Mohorjeva družba v Celju v juniju 1964.
NAŠ KRAJ, glasilo KK SZDL IN KRAJEVNE SKUPNOSTI SELE – VRHE, št. 1. Glasilo je izšlo v marcu leta 1984, to je ob 110-letnici rojstva in 20-letnici smrti.
KOSTANJ JE IZŠEL LETA 1984 kot glasilo učencev ŠKUD Ksaver Meško Tomaž in je bil posvečen pisatelju Franu Ksaverju Mešku ob njegovi 20-letnici smrti.
DELO MLADIH  je bilo ponovno natisnjeno šolsko glasilo učencev Osnovne šole Franja Vrunča Slovenj Gradec, ki je naprej izšlo ob 100-letnici Meškovega rojstva, čez deset let, to je ob 110-letnici, pa so se odločili, da to izredno številko spet predstavijo javnosti.
Izbor pričevanj o pisatelju ter izbor odlomkov iz njegovih del z naslovom FRANC KSAVER MEŠKO je izdala leta 1994 Občina Ormož, besedilo pa je s sodelovanjem uredniškega odbora uredil prof. dr. Stanko Janežič.
Glasilo OTROCI O MEŠKU je nastalo v sodelovanju Prve osnovne šole – podružnice Sele in Osnovne šole Mislinja v šolskem letu 2003/2004. Otroci so počastili spomin na 130-letnico pisateljevega rojstva in 40-letnico njegove smrti.
 

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam