Spomin na 100. obletnico začetka prve svetovne vojne

Kakor se nam zdi na časovni premici pred več kot sto leti pričeta prva vojna danes neizmerno oddaljena, ne gre prezreti dejstva, da sočasno z našim življenjskim trenutkom v drugih geografskih prostorih še vedno potekajo vojne: vojne za vodo, energente, vero, enakopravnost. V želji, da ne bi nobena od teh vojn ponovno prerasla v spopad svetovnih razsežnosti, kot je bila prva svetovna vojna, smo se leta 2014 v Univerzitetni knjižnici Maribor spomnili na fronto in zaledje. Razstava Fronta Zaledje Spomin v treh razstaviščih UKM je spregovorila o ljudeh, o človeku v vojni. Pod naslovom Fronta smo predstavili 17 spodnještajerskih generalov, v Zaledju medvojne plakate in v Spominu razglednice. Prav razglednice so iz več vidikov vredne večje pozornosti.